Betegek világnapja

Február 11. a betegek világnapja. Betegtámogató szervezetként egész könyvet írhatnánk a betegek világnapja alkalmából. Beszélhetnénk a gyógyszerszedésről, az életmódváltástól, az egészségügyről, az orvosokkal való együttműködés fontosságáról, sőt a tudás hatalmáról is. Azonban, ha egyetlen tanácsot adhatunk a mai napon, amit, ha betartunk ég és föld lehet a különbség a fizikai és mentális jóllétünkben: Törődjünk egymással.

Nem kell, hogy bárki egyedül küzdjön meg a nehézségeivel. Fogjuk meg egymás kezét. Akár te magad küzdesz betegséggel, akár egy hozzátartozód. Akár, ha senkit nem ismersz a közvetlen környezetedben. Nem fogjuk fel egy apró érintés vagy egy kedves szó gyógyító erejét amíg meg nem tapasztaljuk milyen sokat jelenthet.  

Krónikus betegséggel együtt élni könnyen magányossá válhat. A beteg ember úgy érezheti, a hozzátartozói nem értik meg milyen nehézségekkel kell megküzdenie, a hozzátartozók pedig úgy érezhetik nem tudnak hogyan segíteni. Vagy éppen ahogy segíteni próbálnak – szervezkedéssel, problémamegoldással vagy akár a probléma tagadásával – lehet, hogy nem segítségként csapódik le szerettünkben. Néha nincs másra szükség, mint egy ölelésre. Egy őszinte beszélgetésre. Egy jó nevetésre. Egy kellemesen eltöltött közös délutánra.  

 

Merjük megosztani egymással a gondolatainkat. Legyen szó félelemről, szorongásról, szomorúságról vagy éppen örömről. Akkor is, ha úgy tűnik semmin nem fog változtatni az, ha elmondjuk valakinek. Hiszen egy nagyon fontos dolog meg fog változni: már nem leszünk egyedül a gondolattal. Ez az aprónak tűnő különbség pedig kilométeres hidat jelenthet abban, hogyan érezzük magunkat.  

 

Szeretnénk megosztani ezt a rövid videót arról, mit jelent az empátia, és hogyan tudjuk igazán együttérzőn támogatni nehézséggel küzdő szeretteinket.