Ismerd meg Rozit – Példa a metaforikus szimbólum terápiára

Cégünkkel folyamatosan keressük azokat a módszereket, amelyekkel támogatni tudjuk a viselkedésváltozást. Hisszük, hogy az oktatáson túl szükség van azokra a módszerekre, amelyekkel a tudás lehetősége valódi tudássá válik. Így találtunk a metaforikus szimbólum terápiára. A metaforikus szimbólum terápia egy olyan megközelítés, amely segít a belső ellenállás kezelésében. Rozi története révén könnyebben megérthetjük és azonosíthatjuk azokat a belső hangokat és viselkedéseket, amelyek hátráltatnak minket a céljaink elérésében.


Bemutatkozik a DayMed csapata: Mariann

Mariann immár 9 éve dolgozik a DayMed Kft.-nél, és karrierje során több pozícióban is kipróbálta magát. Pályafutása alatt volt call center vezető és farmakovigilancia felelős is, jelenleg program menedzserként tevékenykedik. A DayMed Kft.-nél ismerkedett meg a betegtámogató programokkal, illetve azzal a ténnyel, hogy mennyi veszélyt rejt, ha egy beteg nem megbízható forrásból jut hozzá információhoz a betegségével kapcsolatban. Kollegáival közösen elsődleges célja, hogy a programokban részt vevő betegek hasznos információkhoz jussanak, növekedjen az adherenciájuk, és bizalommal forduljanak kezelőorvosukhoz kérdéseikkel.

Ezúttal egy rövid interjút készítettünk Mariannal a visszatéréséről:

Kérdés: Milyen az anyaság számodra? Mit tanultál magadról az otthon töltött időszak alatt, ami a munkádban is változást hozhat?
Mariann: Anyának lenni csodálatos és kihívásokkal teli egyszerre. Az első körülbelül 6 hónap valóságos hullámvasút volt. Megbirkózni azzal, hogy most már semmi sem olyan, mint volt, nagyon nem egyszerű. Szerencsére voltak olyan emberek körülöttem, akik észrevették, hogy valami nem kerek és segítettek helyre tenni a dolgokat bennem. Fontos lenne, ha ezekről a dolgokról nyíltabban lehetne beszélni és a társadalom elfogadóbb lenne. Szeretnénk jól nevelni a gyermekünket és megadni neki a lehető legtöbbet, amit tudunk. Itt nem feltétlen materiális dolgokra gondolok, hanem szeretnénk egy kiegyensúlyozott, vidám, újdonságokra nyitott, elfogadó, mosolygós gyermeket nevelni. Ez a munkámra is vonatkozik, szeretném kiegyensúlyozottabban és egy fokkal lazábban kezelni az esetlegesen felmerülő problémákat.

 

Kérdés: Hiányzott a munkád a szülési szabadság alatt? Ha igen, melyik része?
Mariann: Hiányzott egy idő után (😊), leginkább egy program managementje, ezzel kapcsolatos teendők hiányoztak. És persze a csapat. Mindig is kooperatív, jó csapat voltunk és ilyen környezetben szívesen dolgozik az ember.

 

Kérdés: Hogyan érzed magad most, hogy újra dolgozol?
Mariann: Jól érzem magam, remélem jól sikerül majd lavírozni az anyaság és a munka között. Még nagyon az elején vagyok, egyelőre kialakulóban van ez az egész. Nehéz az elszakadás a babámnak és nekem is (talán nekem nehezebb, ő borzasztóan megértő, ha szépen megbeszéljük, hogy mi hogyan fog történni).

 

Kérdés: Milyen terveid és céljaid vannak most, hogy visszatértél a munkába?
Mariann: Szeretnék visszarázódni a körforgásba és hasznos tagja lenni a csapatnak.

DayMed Kft. Betegtámogató Programok összefoglalója

A család szerepe a betegtámogatásban

Május minden évben a családnak szentelt hónap. A család egységének megünneplése május első vasárnapjával, anyáknapjával kezdődik, majd az utolsó vasárnapon a gyerekek megünneplésével záródik. Pont a hónap közepén, május 15-én pedig a Család Nemzetközi napját ünnepeljük. Ezt kiváló alkalomnak tartjuk arra, hogy kitérjük a család szerepére a krónikus betegek támogatásában.

Krónikus betegséggel élő embereknek és ezzel együtt a családjuknak számos nehézséggel kell megküzdeniük mindennapjaik során. Egy diagnózis megállapításától kezdve elkerülhetetlen, hogy a betegséggel diagnosztizált személy először keresztülmenjen egy természetes gyászfolyamaton, ami az egészségének elvesztésével jár. Ez a gyászfolyamat mindenkinél máshogy nézhet ki, de gyakori a betegség kezdeti tagadása, majd a környezetre irányított düh, a betegség kezelésével kapcsolatos alkudozás vagy esetenként egy rövidebb vagy hosszabb ideig tartó depressziós állapot is előállhat. Persze az, hogy egy személy hogyan reagál az egészségével kapcsolatos rossz hírekre, nagyon sok tényező befolyása alatt állhat a diagnosztizált betegség súlyosságától kezdve, a személyiségjegyein és tanult megküzdési módjain keresztül egészen addig, hogy a személynek milyen mértékű környezeti támogatás áll a rendelkezésére.

READ MORE

DayMed a Health Literacy Specialista

Bemutatkozik a DayMed csapata: Zsófi

Zsófi jelenleg csapatunk legfrissebb és legfiatalabb tagja, habár lassan több, mint fél éve erősít minket. A csatlakozásával egyidőben induló RSV elleni védekezést segítő programunk egyik fő telefonos kapcsolattartójaként gyorsan megtalálta a helyét, partnereink első sorban ezen a programon belül találkozhattak vele. Azonban ha valaki személyesen is szeretné vele felvenni a kapcsolatot, az megtalálhatja minden hétköznap reggel és este a Veszprém-Budapest vonalon járó személyszállító vonatok valamelyikén.

 

Call center asszisztens | Program asszisztens

 

„21 évesen, a politikatudományi diplomamunkám írása alatt kerültem a DayMedhez. Mondanom sem kell, hatalmas kihívással kellett szembenéznem az elején, mivel sem az egészségügyben, sem call centeres munkakörben nem dolgoztam még. Viszont az első hónapok betanulási időszaka után már azt mondhatom, hogy az informatív jellegű hívások mellett már napi szintű, bensőséges kommunikációt tudok folytatni a betegekkel, hozzátartozóikkal és az egészségügyi dolgozókkal egyaránt. A csapat legújabb (és egyben legfiatalabb) tagjaként feladataim közé továbbra is elsősorban a call centeri és az adminisztrációs feladatok tartoznak. Vidéki – veszprémi – lányként Budapesten dolgozni hatalmas lehetőség mind a mai napig, így a munkámnak és a közösségnek minden nap hálás vagyok.

READ MORE

Egészség Világnap 2024

Április 7. az Egészség Világnapja!

Ha csak egy dolgot teszel ma az egészségedért az az legyen, hogy elhelyezed magad a skálán, ami megmutatja, szerinted mekkora kontrollal rendelkezel az egészséged felett!

Kezdjük is egyből a teszttel. Mielőtt tovább olvasnál, válaszold meg az alábbi kérdéseket:

Egészségkontrollhit kérdőív
1. Ha megbetegszem, a saját viselkedésemen múlik, hogy milyen gyorsan épülök fel.
2. Ha meg kell betegednem, akkor mindegy, mit teszek, úgyis megbetegszem.
3. A rendszeres orvosi ellenőrzés a legjobb módja annak, hogy elkerüljem a betegségeket.
4. Úgy tűnik, hogy az egészségemet nagyrészt a véletlenek befolyásolják.
5. Valahányszor rosszul érzem magam, a legjobb ha felkeresem a háziorvosomat.
6. Az egészségem tőlem függ.
7. A családomnak nagy szerepe van abban, hogy megbetegszem vagy egészséges maradok.
8. Csak magamat hibáztatom, ha megbetegszem.
9. A szerencse nagy szerepet játszik abban, milyen gyorsan épülök fel egy betegségből.
10. Az egészségem az egészségügyi szakembereken múlik.
11. Nagyrészt a jó szerencse dolga, ha jó egészségnek örvendek.
12. Az egészségemet leginkább saját tetteim befolyásolják.
13. Ha vigyázok magamra, el tudom kerülni a betegségeket.
14. Amikor felépülök egy-egy betegségből, az általában annak köszönhető, hogy a körülöttem lévők (orvosok, nővérek, családtagok vagy barátok) nagyon jól viselték gondomat.
15. Mindegy, mit teszek, úgyis biztosan megbetegszem.
16. Ha az van megírva számomra, akkor egészséges maradok
17. Ha megfelelően élek, egészséges maradok.
18. Annyit tehetek az egészségemért, hogy betartom amit az orvos előír.

 

Szuper eredmény


Szuper, hogy kitöltötted a tesztet! Ez már mutatja, hogy fontos neked az egészséged alakulása. Most pedig lássuk, mit is jelent a teszteredményed.

 

Az egészségkontrollhit (health locus of control) egy pszichológiai koncepció, amely azt a hiedelmet írja le, hogy az egyén milyen mértékben érzi úgy, hogy képes irányítani vagy befolyásolni saját egészségét.

Az egészségkontrollhitnek három fő típusa létezik:

1. Belső egészségkontrollhit:

Azok az emberek, akik magas belső egészségkontrollhittel rendelkeznek, úgy vélik, hogy saját maguknak van a legnagyobb befolyásuk az egészségükre. Hiszik, hogy az egészséges életmód, a megfelelő táplálkozás, a rendszeres testmozgás, és az orvosi tanácsok követése közvetlenül befolyásolja az egészségi állapotukat.

 

2. Külső egészségkontrollhit – Mások befolyása:

Azok az egyének, akik magas pontszámot értek el ezen a skálán úgy érzik, hogy egészségüket főként más emberek – például orvosok, családtagok, barátok – irányítják. Úgy vélik, hogy az egészségük javításához mások segítségére van szükségük.

 

3. Külső egészségkontrollhit – Szerencse befolyása:

Az ilyen típusú egészségkontrollhittel rendelkező emberek úgy vélik, hogy egészségüket nagy részben a szerencse, a végzet vagy más külső erők kontrollálják. Úgy érzik, hogy kevés kontrolljuk van az egészségük felett, és hogy az nagymértékben függ a véletlentől vagy a sorsuktól. Éppen ezért általában alacsonyabb belső motivációval rendelkeznek az egészségük javításával kapcsolatban.

 

Az egészségkontrollhit azért fontos, mert befolyásolhatja, hogy az egyének milyen egészségügyi döntéseket hoznak és milyen magatartást tanúsítanak egészségükkel kapcsolatban. Azok, akik erős belső egészségkontrollhitet éreznek, általában aktívabbak az egészségügyi döntéseikben és nagyobb valószínűséggel követik az egészséges életmóddal kapcsolatos ajánlásokat.

A teszt kitöltésével megtudtad, Te mely tényezőknek tulajdonítasz jelentőséget az egészségmegőrzésed kapcsán. Ez egy szuper első lépés! Fontos megjegyezni, hogy bármilyen pontszámod is jött ki, teljesen természetes. Ezek a skálák nem utalnak semmi féle mentális vagy fizikai diszfunkcióra, csupán érdekes információt szolgáltatnak az egészségedhez való hozzáállásodról. Következő lépésként azonban fontos elfogadni, hogy szerepet játszunk egészségünk formálásában. És ami még fontosabb, hogy sosem késő elkezdni figyelmet fordítani az egészségedre! Minden apró lépés számít, a krónikus betegségek kialakulási rizikójának csökkentésében.

 

 

Kezdő löketnek összegyűjtöttünk pár tippet, merre indulj, ha szeretnéd kezedbe venni az egészséged:

 

 1. Kezdj el rendszeresen szűrővizsgálatokra járni, akkor is, ha nincs semmilyen panaszod. Ha szeretnél több információt a szűrővizsgálatokról, KATTINTS IDE
 2. Étkezésnél ügyelj rá, hogy minél több természetes forrásból származó, minél kevésbé feldolgozott élelmiszert válassz (teljeskiőrlésű szénhidrátokat, növényi telítetlen zsírsavakat és teljesértékű fehérjét) Egészséges táplálkozáshoz tippekért KATTINTS IDE
 3. Mozogj rendszeresen! Napi fél óra séta is sokat számít az egészséged alakulásában. A testmozgás jelentőségéről bővebben ITT OLVASHATSZ, valamint Étkezéssel és testmozgással kapcsolatos tippeket itt találsz.
 4. Alakíts ki alvási rutint. Figyelj oda, hogy rendszeresen eleget és megfelelő minőségben aludj. Alvásminőség tesztünket és alvásminőség javító tippeket itt találsz
 5. Ügyelj a stresszel való megfelelő megküzdésre. a stresszt elkerülni sajnos nem tudod, de megfelelő megküzdési eszköztárral hatékonyan tudod csökkenteni egészségedre gyakorolt hatását. Stresszkezelő oldalunkat itt találod.
 6. Fektess energiát a közeli kapcsolataidba. A társas kapcsolatok elengedhetetlenek a mentális és fizikai jólétünkhöz. Bővebben a társas kapcsolatok fontosságáról
 7. Fogyassz elegendő folyadékot. A szervezetünk optimális működéséhez legalább napi 2 liter folyadék elfogyasztására van szükségünk. Bővebben a hidratáltságról

Gratulálunk, ennek a cikknek az elolvasásával megtetted az első lépést az egészséged kézbevételének irányába. Csak így tovább!

 

Források:

 1. Dr. Eörsi, D., & Dr. Szabó, D. L. (2021). 1. Helló, hogy vagy magaddal? – Együttműködés az ellátórendszerrel. In Egészség elvitelre. Semmelweis Kiadó.
 2. https://egeszsegvonal.gov.hu/maradj-egeszseges/szervezett-szuresek.html
 3. https://egeszsegvonal.gov.hu/maradj-egeszseges/taplalkozas.html
 4. https://egeszsegvonal.gov.hu/maradj-egeszseges/mozgas.html#ajnlott_mozgsmennyisg
 5. https://www.eletmodorvosikozpont.hu/eletmod-orvoslas/egeszseges-kapcsolatok
 6. https://www.egeszsegkalauz.hu/eletmod/taplalkozas/miert-fontos-szamunkra-a-vizfogyasztas/s7lbghz
Kérdőív:
Wallston, B. S., Wallston, K. A., Kaplan, G. D.., & Maides, S. A. (1976). Development and validation of the Health Locus of Control (HLC) Scale. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 44(4), 580–585. https://doi.org/10.1037/0022-006X.44.4.580 (A kérdőív magyar változata megtalálható az Egészség elvitelre című könyv első fejezetében – lsd. 1. forrás)

 

Alvás Világnap 2024

„Majd a sírban pihenek!” hangzik az elbizakodott kijelentés, mellyel nem lehet vitatkozni. Azonban elképzelhető, hogy hamarabb alszol a sírban, ha nem alszol eleget az életben.

 

Az életünk közel egyharmadát alvással töltjük, mégis sokan úgy teszünk, mintha az alvás elhanyagolható része lenne az életünknek és az egészségünknek. A mai teljesítményközpontú társadalmunkban a végkimerülésig tartó munka és a kevés alvás egyenesen dicsőségnek számít, miközben számos kutatás bizonyítja, hogy az elegendő alvás elengedhetetlen összetevője az egészségünknek.

Az, hogy kinek hány óra alvásra van szüksége egy nap, egyénenként változó lehet. Gyermekkortól időskorig az átlag ember alvásigénye egyre csökken, azonban minimum 7 óra alvásra mindenkinek szüksége van.

Az alvás külső szemmel passzív időtöltésnek tűnhet, azonban a szervezetünk korántsem inaktív amikor alszunk. Ezekben az órákban számos regenerációs folyamat megy végbe a szervezetben. Alvás közben dolgozzuk fel az adott napon minket ért információkat, érzelmi behatásokat, ekkor kerülnek át az emlékeink a rövidtávú memóriánkból a hosszútávú memóriánkba, illetve az immunrendszerünk és a hormonháztartásunk bizonyos összetevői is ekkor épülnek újra.

A rendszeres alváshiány amellett, hogy rövidtávon fáradtsághoz, koncentráció és memóriaproblémákhoz, alacsonyabb fájdalomküszöbhöz, erősebb éhségérzethez, negatív érzelmek erősebb megéléséhez és emelkedett balesetveszélyhez vezet, hosszútávú hatásai sem elhanyagolhatóak. A rendszeres kialvatlanság következményei közé tartozik többek között az elhízás és a cukorbetegség, szív és érrendszeri problémák kialakulása, fertőzéseknek való kitettség, érzelmi és mentális zavarok (például depresszió) vagy akár korai elhalálozás.

Ezt végigolvasni riasztó lehet, ám egy kis odafigyeléssel kezedbe tudod venni az egészséged. Első lépésként töltsd ki az alábbi kérdőívet, amiből kiderül, milyen volt az elmúlt éjszakád alvásminősége. A kitöltés után pedig szolgálunk pár hasznos tippel, ami segítheti a megfelelő alvásminőség kialakítását.

 

Milyen az Ön szubjektív alvásminősége?

Milyen az Ön szubjektív alvásminősége?

A Groningen Alvásminőség Skála a kitöltést megelőző éjszaka alvásminőségének szubjektív megítélését méri fel.

1. Az éjjel mélyen aludtam.
2. Úgy érzem rosszul aludtam az éjjel.
3. Több mint fél órába telt, amíg este el tudtam aludni.
4. Többször is felébredtem az éjjel.
5. Ma reggel fáradtan ébredtem.
6. Úgy érzem nem aludtam eleget az éjjel.
7. Felébredtem az éjszaka közepén.
8. Ma reggel kipihenten ébredtem.
9. Azt hiszem, csak néhány órát aludtam.
10. Azt hiszem, jól aludtam az éjjel.
11. Egy szemhunyásnyit sem aludtam az éjjel.
12. Tegnap este könnyen elaludtam.
13. Amikor éjjel felébredtem, nehezen aludtam vissza.
14. Egész éjjel ide-oda forgolódtam az ágyban.
15. Az éjjel nem alhattam többet 5 óránál.

 

 

 1. Aludj el és kelj fel nagyjából azonos időben.
 2. Állíts össze egy kellemes elalvás előtti rutint.
 3. Az elalvás előtti órákban már ne használj elektronikus eszközöket.
 4. Minden nap mozogj eleget.
 5. Délután már ne igyál koffein tartalmú italokat.
 6. Napközben tölts időt természetes fényben.
 7. Ha pörögnek a gondolataid, fókuszálj a légzésedre.
 8. Ügyelj a megfelelő környezetre (sötét, csend, hűvös).
 9. Csak arra használd az ágyad, amire való. Ha nem tudsz elaludni, kelj ki az ágyból.

Források:

Watson NF, Badr MS, Belenky G, et al. Recommended amount of sleep for a healthy adult: a joint consensus statement of the American Academy of Sleep Medicine and Sleep Research Society. Sleep. 2015;38(6):843–844.

Watson, S. (2024, January 16). Sleep deprived? Here is what lack of sleep does to your body. Healthline. https://www.healthline.com/health/sleep-deprivation/effects-on-body#effects Letöltés dátuma: 2024.03.27

Cappuccio, F. P., D’Elia, L., Strazzullo, P., & Miller, M. A. (2010). Sleep duration and all-cause mortality: A systematic review and meta-analysis of prospective studies. Sleep33(5), 585-592. https://doi.org/10.1093/sleep/33.5.585

Bemutatkozik a DayMed csapata: Niki

Niki immáron több, mint egy éve tért vissza a DayMedhez szülési szabadságáról, és lelkesedésével az egész irodánkat beragyogja. Program asszisztensként és call center operátorként mind különböző programokban dolgozó partnereink, mind pedig a telefonos támogatást élvező betegeink találkozhatnak vele a telefonvonal túlsó végén. 

 

Call center asszisztens | Program asszisztens |

 

„A DayMed előtt is egészségügyi területen dolgoztam, de itt egy teljesen új világ nyílt ki előttem. Call center operátorként kerültem a DayMedhez, majd megszületett a második kislányom, Hanna. Szülési szabadságomról lehetőséget kaptam program asszisztensként visszatérni, ami nagyon inspiráló számomra. A munkám fő része a betegek edukációja, a betegekkel való kapcsolattartás és a program menedzserek munkájának támogatása, ezáltal egy igazán változatos, színes munkakört tudhatok magaménak.

 

READ MORE

Valentin napi különkiadás

Boldog Valentin Napot Mindenkinek!

Ezen a napon mi valami rendhagyóval készültünk Nektek. A Valentin Nap az egyik legmegosztóbb ünnepek közé tartozik. A szerelmesek számára boldogságot, összetartozást, a párkapcsolat megünneplését jelenti, míg az egyedülállók körében gyakran ellenérzéseket válthat ki. Ugyan Magyarország csak átvette ezt az ünnepet az Amerikai Egyesült Államokból, így nem minden pár és egyedülálló ember veszi komolyan az ünnepet, egyre többfelé láthatunk mi is ezen a napon rózsaszín, szívecske formájú ajándékokat, csokoládékat és virágok tömkelegét.

A mai társadalmunkban –  egyre kevésbé csak a fiatal generáció körében – a társkeresés átterelődött az online térbe, alapjaiban megváltoztatva az ismerkedés dinamikáját és pszichológiáját. A társkereső oldalak lehetőséget biztosítanak gyorsan és minimális energiabefektetéssel magasabb számú potenciális partnerrel való megismerkedésre, emellett elterjedtebb lett a több emberrel való párhuzamos ismerkedés is.

Ha hiszitek, ha nem, az online ismerkedéssel és a társkereső applikációkkal kapcsolatban is tud kialakulni függőség, épp úgy, mint a tudatmódosító szerek vagy szerencsejátékok által. Ha megtalálható vagy egy vagy több társkereső oldalon, az alábbi kérdőív érdekes lehet a számodra:

 

Problémás társkereső oldal használat Skála

Problémás társkereső oldal használat Skála

A következőkben társkereső oldalak használatával kapcsolatos tételeket olvashatsz. Mindegyik állításnál jelöld, hogy milyen gyakran voltak jellemzőek rád az elmúlt évben!

1. Az elmúlt évben milyen gyakran gondoltál társkereső oldalakra?
2. Az elmúlt évben milyen gyakran fordult elő, hogy több időt töltöttél társkereső oldalakon, mint amennyit valójában terveztél?
3. Az elmúlt évben milyen gyakran lettél nyugtalan vagy ideges, amikor akadályoztak a társkereső oldal használatában?
4. Az elmúlt évben milyen gyakran helyezted háttérbe egyéb szabadidős tevékenységeid a társkereső oldalak használata miatt?
5. Az elmúlt évben milyen gyakran használtál társkereső oldalakat azért, hogy csökkentsd a bűntudatod, szorongásod, kilátástalanságod, depressziód?
6. Az elmúlt évben milyen gyakran próbáltad lecsökkenteni a társkereső oldalakon töltött időt siker nélkül?

Forrás:
Tóth-Király, István & Bőthe, Beáta & Gábor, Orosz. (2020). Problémás Tinder-használat Skála [Problematic Tinder Use Scale, PTUS].

 

Minél magasabb pontszámot kaptál, annál problémásabbnak számít a társkereső oldalakkal kapcsolatos viselkedésed. Amennyiben úgy érzed, negatív hatással vannak rád a társkereső oldalak, magas pontszámot kaptál, és szeretnél csökkenteni a társkereső oldalakon töltött időmennyiséged, javasoljuk, hogy kérj segítséget egy szakembertől.

Fontos, hogy a kérdőív nem függőséget mér, csupán a potenciális problémás aspektusok megjelenését.

 

Köszönjük, hogy velünk tartottál!