Valentin napi különkiadás

Boldog Valentin Napot Mindenkinek!

Ezen a napon mi valami rendhagyóval készültünk Nektek. A Valentin Nap az egyik legmegosztóbb ünnepek közé tartozik. A szerelmesek számára boldogságot, összetartozást, a párkapcsolat megünneplését jelenti, míg az egyedülállók körében gyakran ellenérzéseket válthat ki. Ugyan Magyarország csak átvette ezt az ünnepet az Amerikai Egyesült Államokból, így nem minden pár és egyedülálló ember veszi komolyan az ünnepet, egyre többfelé láthatunk mi is ezen a napon rózsaszín, szívecske formájú ajándékokat, csokoládékat és virágok tömkelegét.

A mai társadalmunkban –  egyre kevésbé csak a fiatal generáció körében – a társkeresés átterelődött az online térbe, alapjaiban megváltoztatva az ismerkedés dinamikáját és pszichológiáját. A társkereső oldalak lehetőséget biztosítanak gyorsan és minimális energiabefektetéssel magasabb számú potenciális partnerrel való megismerkedésre, emellett elterjedtebb lett a több emberrel való párhuzamos ismerkedés is.

Ha hiszitek, ha nem, az online ismerkedéssel és a társkereső applikációkkal kapcsolatban is tud kialakulni függőség, épp úgy, mint a tudatmódosító szerek vagy szerencsejátékok által. Ha megtalálható vagy egy vagy több társkereső oldalon, az alábbi kérdőív érdekes lehet a számodra:

 

Problémás társkereső oldal használat Skála

Problémás társkereső oldal használat Skála

A következőkben társkereső oldalak használatával kapcsolatos tételeket olvashatsz. Mindegyik állításnál jelöld, hogy milyen gyakran voltak jellemzőek rád az elmúlt évben!

1. Az elmúlt évben milyen gyakran gondoltál társkereső oldalakra?
2. Az elmúlt évben milyen gyakran fordult elő, hogy több időt töltöttél társkereső oldalakon, mint amennyit valójában terveztél?
3. Az elmúlt évben milyen gyakran lettél nyugtalan vagy ideges, amikor akadályoztak a társkereső oldal használatában?
4. Az elmúlt évben milyen gyakran helyezted háttérbe egyéb szabadidős tevékenységeid a társkereső oldalak használata miatt?
5. Az elmúlt évben milyen gyakran használtál társkereső oldalakat azért, hogy csökkentsd a bűntudatod, szorongásod, kilátástalanságod, depressziód?
6. Az elmúlt évben milyen gyakran próbáltad lecsökkenteni a társkereső oldalakon töltött időt siker nélkül?

Forrás:
Tóth-Király, István & Bőthe, Beáta & Gábor, Orosz. (2020). Problémás Tinder-használat Skála [Problematic Tinder Use Scale, PTUS].

 

Minél magasabb pontszámot kaptál, annál problémásabbnak számít a társkereső oldalakkal kapcsolatos viselkedésed. Amennyiben úgy érzed, negatív hatással vannak rád a társkereső oldalak, magas pontszámot kaptál, és szeretnél csökkenteni a társkereső oldalakon töltött időmennyiséged, javasoljuk, hogy kérj segítséget egy szakembertől.

Fontos, hogy a kérdőív nem függőséget mér, csupán a potenciális problémás aspektusok megjelenését.

 

Köszönjük, hogy velünk tartottál!

Öntapadó Törődés a Betegek Világnapja alkalmából

Február 11. a betegek világnapja. Betegtámogató szervezetként egész könyvet írhatnánk a betegek világnapja alkalmából. Beszélhetnénk a gyógyszerszedésről, az életmódváltástól, az egészségügyről, az orvosokkal való együttműködés fontosságáról, sőt a tudás hatalmáról is. Azonban, ha egyetlen tanácsot adhatunk a mai napon, amit, ha betartunk ég és föld lehet a különbség a fizikai és mentális jóllétünkben: Törődjünk egymással.

 

De mégis hogyan?

Krónikus betegséggel együtt élni könnyen magányossá válhat. A beteg ember úgy érezheti, a hozzátartozói nem értik meg milyen nehézségekkel kell megküzdenie, a hozzátartozók pedig úgy érezhetik nem tudnak hogyan segíteni. Vagy éppen ahogy segíteni próbálnak – szervezkedéssel, figyelemeltereléssel, vagy túlgondoskodással – lehet, hogy nem segítségként csapódik le szerettükben.

Néha nincs másra szükség, mint egy ölelésre, egy jó nevetésre, vagy érezni, nem vagyunk egyedül. A DayMed egyik szerelem projektje az Öntapadó Törődés című saját kiadványunk, melyben krónikus beteg emberek hozzátartozóit szólítjuk meg, egyszerű eszközt adva kezükbe, hogy nap mint nap kifejezhessék támogatásukat szerettük felé.

 

 

Mi az Öntapadó Törődés?

Az Öntapadó Törődés középpontjában a család támogató ereje áll. A kiadvány azért született, hogy megkönnyítse krónikus betegséggel élőknek hozzátartozóikkal való kommunikációt, ezáltal segítse mind őket, mind hozzátartozóikat az új helyzettel való aktív megküzdésben.

Tudományos kutatások igazolják, hogy a hozzátartozók támogatását élvező krónikus betegek esetében jelentősen növekszik az önbizalom, az énhatékonyság érzése, valamint csökken a depressziós kórképek megjelenésének valószínűsége.

Az Öntapadó Törődés ahhoz nyújt eszközt, hogy krónikus betegek hozzátartozóikkal közösen induljanak el a változás útján. A kiadvány része egy csomag öntapadós jegyzetlap, amely felhasználható támogató, motiváló, emlékeztető üzenetek átadására.  Egy-egy üzenet megfogalmazása csupán napi néhány perc ráfordítást igényel, ám ezáltal sok közös élménnyel gazdagodhatnak, melyek hosszú távon pozitív szokásokká válhatnak. A kiadványban összegyűjtöttünk néhány ötletet, milyen jellegű és témájú  üzenetekkel támogathatják a hozzátartozók beteg szeretteiket, úgy mint a gyógyszeres terápiával és egészséges életmóddal kapcsolatos emlékeztetők, motivációs üzenetek illetve közös élményekre való felhívások.

 

MEGNÉZEM A KIADVÁNYT

READ MORE

Bemutatkozik a DayMed csapata: Rebeka

Rebeka tavaly április óta tölt be irodavezetői szerepet, habár ennél sokkal régebb óta a DayMed család tagja. Több évet dolgozott nálunk mielőtt megszülte kisfiát, most pedig újult lendülettel vette fel a szálakat. Bemutatjuk, kihez érkeznek meg a penzugy@daymed.hu címre küldött levelek, illetve kivel lehet kapcsolatba lépni pénzügyi kérdések esetén.

 

Back office manager |

 

„Az élet többször is összesodort már betegedukációval, -támogatással foglalkozó cégekkel. Ez tavaly áprilisban sem történt másként, amikor a szülési szabadságomról visszatérve újra a DayMed csapatát kezdhettem el erősíteni.

Jelenlegi feladatköreim közé az irodavezetés, a pénzügy- és személyügyek kezelése tartozik. Munkámmal mindennap igyekszem az irodai élet hátterét stabilan és zökkenőmentesen biztosítani, mely igazán inspiráló és megtisztelő számomra. A közeg, melyben nap, mint nap dolgozhatok és a munkaköröm sokrétűségének hála inkább hobbiként, mintsem munkaként tekintek a feladataimra.

READ MORE

Bemutatkozik a DayMed csapata: Anita

Anita csaknem 10 éve erősíti a DayMed csapatot. Kezdetben még diákként, call centeres munkatársunk volt, mára pedig Ő a call centerünk vezetője, partnereink pedig az RSV elleni védekezést segítő programunk menedzsereként ismerhetik.

 

 

Program menedzser | Call center vezető| PV felelős helyettes

 

„2015-ben kezdtem el a DayMed-nél dolgozni, még a tanulmányaim elején. Akkor még Call Center Opetároként tevékenykedtem, amelyben a feladatom a páciensekkel való kapcsolattartás és az ő edukációjuk volt. Ez az időszak nagyon nagy hatással volt az életemre.

Kezdetben nemzetközi tanulmányokon szereztem diplomát, de a DayMednél töltött időszak arra ösztönzött, hogy kövessem tinédzserkori álmomat. Mindig is szerettem figyelmet fordítani másokra, fontos számomra a támogatás és segítségnyújtás. Ezért 2019-ben elkezdtem a pszichológia képzést, ahol jelenleg klinikai és egészségpszichológia specializáción mesterszakos hallgató vagyok. A pszichológia iránti elkötelezettségem szorosan kapcsolódik ahhoz, hogy hozzásegítsek másokat a gyógyuláshoz, a jobb életminőség eléréséhez és a teljes élet kialakításához.

READ MORE

Tudásfelmérésen Alapuló Interaktív Beszélgetés

Kedves Látogató!

Büszkén mutatjuk be a DayMed egyedi, sajátfejlesztésű betegedukációs eszközét és egyben módszertanát, a Tudásfelmérésen Alapuló Interakciós Beszélgetést (TAIB). A TAIB olyan kommunikációs folyamat, ahol az egészségügyi dolgozó feltett kérdések alapján a betegek meglévő tudására támaszkodva adja át a betegségmenedzsmenttel és életmóddal kapcsolatos tudásanyagot.

Mi a TAIB és hogy működik?

A kérdésekből, válaszlehetőségekből, majd információs blokkokból álló beszélgetésvázlatok személyre szabottan, időtakarékosan és hiteles forrásból oktatják a beteget, akiknek ezáltal nem csak a tudása de együttműködése is jelentősen nő.

A programjaink résztvevőivel az őket gondozó szakszemélyzet lefolytat egy körülbelül 10 kérdésből álló tudásfelmérésen alapuló interaktív beszélgetést (TAIB) a program kezdetekor illetve a végén. A válaszok mind a két alkalommal rögzítésre kerülnek a kifejezetten betegtámogatásra kifejlesztett online felületünkön, majd rendszeres időszakonként kiértékelésre kerülnek. Ilyen módon könnyedén lehet követni a program nyújtotta tudásbeli változást a betegek körében.

READ MORE

Bemutatkozik a DayMed Csapata: Lilla

Lilla immáron három éve erősíti a DayMed csapatot Gyógyszerbiztonsági Felelősként. Ő tartja kézben minden partner és kolléga gyógyszerbiztonsági képzését, valamint ő felel azért, hogy bármilyen nemkívánatos eseménnyel kapcsolatos információ időben a megfelelő kezekbe kerüljön.

 

| Gyógyszerbiztonsági Felelős |

 

„Végzettségemet tekintve kommunikáció és magyar szakos bölcsész és -tanár vagyok. Ez alapján rendkívül sok minden lehettem volna és voltam is. Régóta dolgozom a betegoktatás területén. Mindig örülök, ha úgy érzem, valamit hozzátehetek ahhoz, hogy a betegek és környezetük többet tudjanak a betegségekről, hiszen a tudás segít a gyógyulásban, és egy teljesebb élet kialakításában.  

Most már több, mint három éve dolgozom a DayMed Kft. Gyógyszerbiztonsági Felelőseként. A nemkívánatos események adminisztrációja, a róluk szóló tudás átadása a feladatom partnereink és a kollégák számára. Fontosnak tartom, hogy az emberekhez eljussanak a számukra leghatékonyabb és a legkevesebb mellékhatást okozó gyógyszerek. Szeretném hinni, hogy egészen kis mértékben, de a munkámmal hozzájárulok ehhez. Sommerset Maugham szerint, ha nem vagy hajlandó elfogadni mást, csak a legjobbat, akkor nagyon gyakran meg is kapod azt!  Remélem ez így van, vonatkoztatható az egészségügyre is, és segíthetek ebben másoknak. 

Van két csodás fiam, igyekszem rengeteget olvasni és rajongok a színházért.” 

 

Diabétesz Világnap 2023

ÜDV ITT! Örömünkre szolgál, hogy a Diabétesz Világnap alkalmából ellátogattál a DayMed Cukorbetegség megelőzést támogató oldalára.

 

GRATULÁLJ MAGADNAK, AMIÉRT TETTÉL EGY ÚJABB LÉPÉST
A SAJÁT MAGADRÓL VALÓ GONDOSKODÁS IRÁNYÁBA.

 

 

A cukorbetegség világnapját 1991-ben rendezték meg első alkalommal a Nemzetközi Diabétesz Szövetség és a WHO közreműködésével, hogy felhívják a figyelmet a betegség egyre gyakoribbá váló előfordulására. 2006 óta az ENSZ is támogatja a világnapot, és azóta világszerte megrendezik az eseményt minden évben november 14-én Sir Frederick Banting kutató tiszteletére, aki 1922-ben Charles Besttel felfedezte az inzulint.

A cukorbetegség világnapja egy fontos esemény, hiszen alkalmat és lehetőséget ad arra, hogy mindannyian átgondoljuk, mit teszünk jelenleg egészségünk megőrzése érdekében.

Első lépésként egy kérdőívvel készültünk, aminek kitöltésével megtudhatod, jelenleg mekkora nálad a cukorbetegség kialakulásának rizikója.

Mielőtt elkezded a kérdőív kitöltését, szükséged lesz az aktuális Testtömeg Indexed (BMI) kiszámítására. Ha nem csináltál még ilyet, az alábbi link követésével másodpercek alatt ki tudod számolni:

 

BMI KALKULÁTOR

Az itt kapott értéket jegyezd fel, a folytatáshoz a vissza gomb segítségével tudsz visszatérni az oldalra.

 

Diabétesz Világnap Szűrőkérdőív
Kérjük, szánj néhány percet a kitöltésre, amely segíti a 2-es típusú cukorbetegség korai felismerését.
1. Életkor
2. Biológiai nem
3. Testtömeg index (BMI)
4. Haskörfogat (a köldök vonalában, közepes belégzés után)
4. Haskörfogat (a köldök vonalában, közepes belégzés után)
5. Végzel legalább 30 perces fizikai tevékenységet munkakörödből adódóan vagy szabadidődben?
6. Milyen gyakran fogyasztasz zöldséget vagy gyümölcsöt?
7. Szedsz rendszeresen vérnyomáscsökkentő gyógyszereket?
8. Mértek nálad valaha magasabb vércukor értéket (orvosi vizsgálatokor, betegség, terhesség esetén)?
9. Van-e családtagjaid között, vagy közeli rokonságodban 1-es (ifúkori típusú), vagy 2-es (időskori típusú) cukorbeteg?

 

 

Kitöltötted a kérdőívet? Büszke lehetsz magadra!

Ha a kérdőív alapján emelkedett rizikócsoportba tartozol, mindenképpen fontos, hogy orvoshoz fordulj és elkezdj lépéseket tenni az egészséged megőrzése érdekében. Ehhez segítségedre lehetnek az alább felsorolt életmódbeli tanácsok. Ha az alacsony rizikójú csoportba kerültél, gratulálunk! Ez azonban nem jelenti azt, neked ne lenne ugyanolyan fontos lépéseket tenni azért, hogy alacsony rizikófaktorodat megőrizd.

 

 

 

 

Végül, de nem utolsó sorban készültünk egy rövid videóval, melyekben kulcsfontosságú emlékeztetőket fogalmazunk meg a diabétesz világnap alkalmából.  Zsigár Péter, a DayMed szakmai ügyvezetője mutatja be mit tehetsz Te nap mint nap az egészséged megőrzéséért.

 

 

 

 

 

 

 

Köszönjük, hogy velünk tartottál a mai napon! Ezt a fél órát már biztosan értékesen töltötted.

 

Mentális Egészség Világnap 2023

Üdv itt! Örömünkre szolgál, hogy a Mentális Egészség Világnap alkalmából ellátogattál a DayMed stresszkezelést segítő felületére.

 

 

Gratulálj magadnak, amiért tettél egy újabb lépést a saját magadról való gondoskodás irányába.

 

Kíváncsi vagy, mekkora hatással van rád jelenleg a stressz? Első lépésként töltsd ki ezt a pár kérdésből álló kérdőívet, ami alapján reális képet kaphatsz arról, milyen a Te jelenlegi stressz szinted.

Milyen az Ön jelenlegi stressz szintje?

Milyen a jelenlegi stressz szinted?

Ha megválaszolod az alábbi kérdéseket, megtudhatatod, hogy az elmúlt hónap során mennyire voltál stressznek kitéve. Ezt azért fontos tudni, mert ha tartósan sokat stresszelünk, akkor hajlamosakká válhatunk különböző krónikus betegségek kialakulására. Azonban, ha megtanuljuk a mindennapi stresszt hatékonyan kezelni, akkor hozzájárulhatunk az egészségünk tartós megőrzéséhez.

Életkor
1. Az elmúlt hónap során milyen gyakran voltál feszült valamilyen váratlan esemény miatt?
2. Az elmúlt hónap során milyen gyakran érezted úgy, hogy képtelen vagy kézben tartani a dolgokat?
3. Az elmúlt hónap során milyen gyakran bíztál benne, hogy képes vagy megoldani személyes problémáid?
4. Az elmúlt hónap során milyen gyakran érezted magad idegesnek, stresszesnek?
5. Az elmúlt hónap során milyen gyakran érezted úgy, hogy a dolgok a saját kedved szerint alakulnak?
6. Az elmúlt hónap során milyen gyakran érezted úgy, hogy nem tudsz eleget tenni a kötelezettségeidnek?
7. Az elmúlt hónap során milyen gyakran tudtad kezelni bosszúságaid az életben?
8. Az elmúlt hónap során milyen gyakran érezted úgy, hogy a helyzet magaslatán állsz?
9. Az elmúlt hónap során milyen gyakran dühítettek fel olyan dolgok, amiket nem tudtál befolyásolni?
10. Az elmúlt hónap során milyen gyakran érezted úgy, hogy a nehézségek úgy felhalmozódtak, hogy már nem tudsz rajtuk úrrá lenni?

Szép munka! Mostmár tisztában vagy vele, mekkora az aktuális stressz szinted.

A pontszámod az alábbi táblázat alapján került kiszámításra:

Figyelem! A fenti kérdések és pontozásuk kizárólag tájékoztató jellegűek! Semmilyen diagnózis nem állítható fel a kérdőív kitöltése alapján. A kérdőív kitöltése, és a stresszkezeléssel kapcsolatos tanácsok semmilyen formában nem helyettesítik az ehhez értő szakemberrel való konzultációt. Kérjük, amennyiben szükségét látod keresd fel háziorvosod, vagy hívd az oldal alján található lelki elsősegély vonalak valamelyikét!

Ha magas pontszámot kaptál a kérdőíven, mindenképpen kezdd a stresszkezelő tippek átbogarászásával. Reméljük találsz közte olyat, ami hasznodra válik.

Stresszkezelő tippek gyűjteménye – LETÖLTÉS

Azonban lehet, hogy épp nyugodt időszakod van, és nem szorulsz rá „stressz elsősegélyre”. Ebben az esetben is izgalmas lehet számodra az interjúbeszélgetés Domján Andrással, aki a megbetegedések lelki okairól beszélget velünk, illetve csapatunk pszichológusa által írt érdekes olvasmány.

 

Megnézem a betegségek lelki okairól szóló interjút Domján Andrással

 

 

 

 

 

Elolvasom a Mindennapi Pszichológia cikket

 

 

 

A Magyarországon elérhető lelkisegély-szolgálatok elérhetőségei:

• Magyar Lelki Elsősegély Szolgálatok Szövetsége (LESZ): 116-123 (éjjel-nappal hívható, ingyenes) E-mail: sos116123@gmail.com (válaszlevél 72 órán belül)

• Ifjúságért Mentálhigiénés Szövetség (IMSZ): 137-000 (hétköznapokon 17–21 óra között)

• Caritas Lelkisegély: 06-80-505-503 (este 18 órától reggel 6-ig, vezetékes számról hívható, ingyenes) E-mail: emmavonal@emmaegyesulet.hu

• Kék Vonal (gyermek- és ifjúsági telefonszolgálat): 116-111 (éjjel-nappal, vezetékesről hívható, ingyenes)

• DélUtán telefonszolgálat: lelki segély időseknek: 06-80-200-866, este 18 órától 21 óráig hívható

 

Köszönjük szépen, hogy velünk tartottál a mai napon. Hálás lehetsz magadnak, amiért rászántad ezt a pár percet a mentális és ezáltal a fizikai egészségedre.
A fenti kérdőív megtalálható a Semmelweis Magatartástudományi intézet weboldalán: https://semmelweis.hu/magtud/kutatas/kerdoivek/
A kérdőív kiértékelése a Semmelweis Kiadó Egészség Elvitelre című könyve, stresszkezelésről szóló fejezetben megtalálható pontozás mintájára lett feltüntetve.
Források:
Csabai, M., & Szívós, N. (2021). Stresszt vagy életet?! – Stresszkezelés. In Egészség elvitelre – Minden, amit önmagadért tehetsz (1st ed., pp. 263-287). Semmelweis Kiadó.
Stauder, A., & Konkoly Thege, B. (2006). Az Észlelt Stressz Kérdőív (PSS) Magyar Verziójának Jellemzői. Mentálhigiéné és Pszichoszomatika, 7(203-216. https://doi.org/10.1556/mental.7.2006.3.4

 

Bemutatkozik a DayMed Csapata: Dia

Novemberben lesz két éve, hogy Dia csatlakozott a DayMed csapatához. Azóta program asszisztensből program menedzserré fejlődött, ma pedig két legnagyobb programunkat tartja kézben.

 

| Program menedzser | 

 

„Hivatásomnak tekintem, hogy segítséget nyújtsak olyan emberek számára, akiknek életét betegségükkel való megküzdésük nehezíti. Eddigi munkáim során kliensekkel való élmények és beszélgetések által rengeteg tapasztalatot szereztem. Megosztották velem legszebb pillanataikat, azonban félelmeikkel, valamint az élet adta nehézségeikkel is együtt néztünk szembe. Ez idő alatt betekintést nyerhettem szociális és egészségügyi dolgozók sikerélménnyel és dilemmákkal tarkított mindennapjaiba is.

2021-ben a Daymed Kft-hez vezetett utam, amiért rendkívül hálás vagyok. Úgy érzem, munkám során inspirációt meríthetek eddigi pozitív és negatív megtapasztalásaimból. Program asszisztensként kezdtem a cégnél, ami nagyon hasznos időszak volt, hiszen ez idő alatt megtanulhattam jelenlegi munkavégzésem alapjait, így volt időm átlátni munkafolyamatok összefüggését és tanulhattam a nálam tapasztaltabb kollégáimtól is. A támogató környezet, valamint szorgalmam és motivációm által sokat fejlődtem és hamar megkaptam az első programot, amit azóta is lelkesen vezetek. Hálás vagyok, hogy ma már több programot is menedzselhetek, ez folyamatos fejlődést biztosít számomra. Nagyon örülök, hogy jó csapatban dolgozom, így egymást fölemelve, jó hangulatban nézünk szembe a mindennapi kihívásokkal.

Szabadidőmet szeretem változatosan tölteni. Kedvenc időtöltéseim közé tartozik a túrázás és egyéb szabadidős tevékenységek. Szeretek új helyeket felfedezni, jógázni és olvasni is.”

Nyitott pozícióink

 

Ő ITT APOLLO.

 

TEHERMENTESÍTÉSE ÉRDEKÉBEN KERESSÜK ÚJ KOLLÉGÁNKAT.

 

AMENNYIBEN SZÍVESEN DOLGOZNÁL CSALÁDIAS, FIATALOS KÖRNYEZETBEN, VALAMINT ÖRÖMMEL LENNÉL CSAPATUNK ÚJ TAGJA, AKI TÁMOGATJA MINDENNAPI MŰKÖDÉSÜNKET, AKKOR A LENTI E-MAIL CÍMEN VÁRJUK JELENTKEZÉSED!

 

 

READ MORE