FORDULJON AZ INTERNETHEZ BIZALOMMAL!

„KÉRJÜK KEDVES BETEGEINKET, HOGY AKIK MÁR DIAGNOSZTIZÁLTÁK MAGUKAT A GOOGLE-N ÉS MÁSODIK ORVOSI VÉLEMÉNYRE VÁRNAK, AZOK FORDULJANAK BIZALOMMAL A YAHOO-HOZ. KÖSZÖNJÜK”(Forrás: egy budapesti rendelőintézet rendelőajtaja, ami időközben lekerült)

Ahogy a kiírás is jelzi a látszólag korlátlan webes tájékozódási lehetőség nem feltétlenül egyszerűsíti az orvosok és a betegek helyzetét, hiszen a hozzáférhető egészségügyi információk sokszor hiányosak, megbízhatatlanok, nem szakértők által íródtak, néhol öncélúak, sőt még manipulációs célt is szolgálhatnak.
Éppen ezért hiánypótló az EgészségKommandó (https://e-kommando.hu/) munkája, akik az interneten fellelhető egészségügyi oldalakat egy az átláthatóságot és szakmaiságot vizsgáló, objektív szempontrendszerben értékelik, és azokat ajánlják laikus és szakmai információszerzésre egyaránt, ezzel segítve elő, hogy előtérbe kerüljenek az értékes, hiteles egészségügyi weboldalak.
Az EgészségKommandó-val együttműködve kidolgozásra került két dokumentum. Az egyikkel az orvosoknak teszünk egy lehetséges javaslatot, hogy hogyan kezeljék a betegek interneten való tájékozódását. A másik pedig egy betegeknek szóló anyag, ami tartalmazza az EgészségKommandó által hitelesített weboldalakat, valamint ismerteti a hitelesség vizsgálatát támogató szempontokat.
Vágyam, hogy a kezdeményezés hatására a fenti kiírással vagy az ahhoz hasonlókkal egyre kevesebbel találkozzunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NOVEMBER 17. KORASZÜLÖTTEK VILÁGNAPJA

Köszönet minden szülőnek, törvényes képviselőknek, egészségügyi dolgozónak, családtagnak és barátnak, aki türelemmel, odaadással segíti a koraszülött babák kezdeti nehézségeit, hogy aztán felnőttként is valóra tudják váltani álmaikat.

November 14-e a diabétesz világnapja

Kulcsfontosságúnak tartjuk azokat az emlékeztetőket, amelyek egy egészséges életmód kialakítását támogatják vagy épp egy betegség kezelését.

November 14-e a diabétesz világnapja, melyhez azt az emlékeztetőt tesszük, hogy személyesen kitelepülünk az ALLEE átriumába és 14h-19h között fájdalomentesen (korai felismerést célzó kérdőívvel) szűrjük az 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát, valamint általános jelleggű megelőzési- és betegség kezelési tájékoztatokat osztogatunk.

Hétfőn találkozunk https://allee.hu/esemenyek/daymed-diabetesz-vilagnap !

 

   

Mentális Egészség Világnapja

A Mentális Egészség Világnapja alkalmából – az Allee Bevásárlóközpont és a Mindennapi Pszichológia Magazinnal együttműködve – stresszkérdőív és ingyenes Mindennapi Pszichológia magazinokkal hívtuk fel a figyelmet a mentálhigiénia fontosságára. A krónikus betegtségek kialakulását jelentősen befolyásolja a (krónikus) stressz, ezért a stresszkérdőív mellett stresszkezelő tippekel és Öntapadó törődés kiadványunkkal (beteg-hozzátartozó kommunikációját segítő füzet) is kedveskedtünk.

Betegtámogató program szerepe

A betegtámogató program a nevéből eredendően, a beteg és/vagy gondozójának/hozzátartozójának/ törvényes képviselőjének a támogatása strukturált szolgáltatásokon keresztül. A programok célja a betegekkel való együttműködés elősegítése, gyógyszerszedési szokásaik, életmódjuk, a betegségükkel kapcsolatos nehézségek pozitív irányba történő befolyásolása által. A fókuszban minden esetben a betegek vannak, de ahogy a lenti üzenete is mutatja a jelenlegi egészségügyi rendszer kihívásainak enyhítésére is szolgál.

No alternative text description for this image

Október 10-e a mentális egészség világnapja

Kordában tartani a stressz szintünket nem csak azért fontos, mert aktuális közérzetünkön ront, de kutatások szerint a tartós stressz hajlamossá tehet minket különböző krónikus betegségek kialakulására is.
Október 10-e a mentális egészség világnapja, aminek fontosságára a Mindennapi Pszichológia Magazinnal, és az Allee Bevásárlóközponttal együttműködve szeretnénk felhívni a figyelmet. Éppen ezért a hétfői napon két pszichológus munkatársunk várja az érdeklődőket az Allee Október huszonharmadika utcai bejáratánál, ahol egy rövid stresszfelmérő kérdőív kitöltése mellett ajándékba kapnak egyszerű tippeket a stressz csökkentésére, valamint ingyenesen hazavihetők a Mindennapi Pszichológia korábbi lapszámai is.

No alternative text description for this image

Jó olvasást és stresszmentes napot kívánnak az Allee csapata, DayMed munkatársai és a Mindennapi Pszichológia szerkesztősége!

HOGYAN HALADJ TUDATOSAN A FOGANTATÁSHOZ VEZETŐ ÚTON?

Az a megtiszteltetés ért Bennünket, hogy Zsigár Péter kollégánk Kata Matics együtt moderálhatta az október elsején megrendezésre kerülő Termékenységi nap eseményt.
A program célja, hogy szakemberekkel együttműködve hiteles információkat nyújtsunk különböző termékenységi zavarokról, valamint arról, mit tudunk tenni azért, hogy a betegútra találva és azon maradva mielőbb megfoganhasson és egészségesen megszülethessen a várva várt baba.
No alternative text description for this image
Bővebb információkat találtok az esemény leírásában: https://lnkd.in/d_PKN8cn

Élet Erő Expo – Szakmai partner

Óriási öröm és büszkeség számunkra, hogy Magyarország első online egészség expójának, szakmai partnerei lehetünk.
Az ÉLET ERŐ EXPO múlt héten nyitotta meg virtuális kapuit a nagyközönség előtt és egészen június 9-ig várja a látogatókat:

 

  • Egészséget, mentálhigiéniát érintő előadásokkal
  • Szakemberekkel és egészségtudatos hírességekkel folytatott élő kerekasztal beszélgetésekkel
  • Hasznos videókkal és olvasmányokkal
  • Interaktív egészség- és művészeti kiállítással
  • Látványos kiállítói és tematikus standokkal

 

Regisztráció ▶️ www.eleteroexpo.hu

Facebook esemény ▶️ https://fb.me/e/7CaFk2BXb

 

2019. májusában megjelent az OGYÉI állásfoglalása a betegtámogató programokról

A PSP állásfoglalás kiadását a szakma már régóta várta, ugyanis ezzel kimondásra került az OGYÉI részéről, hogy lehetséges olyan betegedukációs program szervezése, amely teljes mértékben elkülöníthető a beavatkozással nem járó vizsgálatok körétől, és önálló fogalomként használható. Ami számunkra külön örömöt jelent, hogy a hatóság által kidolgozott alapvetések és sarokkövek a betegtámogató programok vonatkozásában lényegében megegyeznek a DayMed Kft. által is képviselt álláspontokkal.

 

Az alábbi linken olvashattok az állásfoglalásról:

https://www.ogyei.gov.hu/dynamic/PSP_20190521_final.pdf