Öntapadó Törődés a Betegek Világnapja alkalmából

Február 11. a betegek világnapja. Betegtámogató szervezetként egész könyvet írhatnánk a betegek világnapja alkalmából. Beszélhetnénk a gyógyszerszedésről, az életmódváltástól, az egészségügyről, az orvosokkal való együttműködés fontosságáról, sőt a tudás hatalmáról is. Azonban, ha egyetlen tanácsot adhatunk a mai napon, amit, ha betartunk ég és föld lehet a különbség a fizikai és mentális jóllétünkben: Törődjünk egymással.

De mégis hogyan?

Krónikus betegséggel együtt élni könnyen magányossá válhat. A beteg ember úgy érezheti, a hozzátartozói nem értik meg milyen nehézségekkel kell megküzdenie, a hozzátartozók pedig úgy érezhetik nem tudnak hogyan segíteni. Vagy éppen ahogy segíteni próbálnak – szervezkedéssel, figyelemeltereléssel, vagy túlgondoskodással – lehet, hogy nem segítségként csapódik le szerettükben.

Néha nincs másra szükség, mint egy ölelésre, egy jó nevetésre, vagy érezni, nem vagyunk egyedül. A DayMed egyik szerelem projektje az Öntapadó Törődés című saját kiadványunk, melyben krónikus beteg emberek hozzátartozóit szólítjuk meg, egyszerű eszközt adva kezükbe, hogy nap mint nap kifejezhessék támogatásukat szerettük felé.

 

Öntapadó Törődés tippekért kövesd az Instagram oldalunkat!

 

Mi az Öntapadó Törődés?

Az Öntapadó Törődés középpontjában a család támogató ereje áll. A kiadvány azért született, hogy megkönnyítse krónikus betegséggel élőknek hozzátartozóikkal való kommunikációt, ezáltal segítse mind őket, mind hozzátartozóikat az új helyzettel való aktív megküzdésben.

Tudományos kutatások igazolják, hogy a hozzátartozók támogatását élvező krónikus betegek esetében jelentősen növekszik az önbizalom, az énhatékonyság érzése, valamint csökken a depressziós kórképek megjelenésének valószínűsége.

Az Öntapadó Törődés ahhoz nyújt eszközt, hogy krónikus betegek hozzátartozóikkal közösen induljanak el a változás útján. A kiadvány része egy csomag öntapadós jegyzetlap, amely felhasználható támogató, motiváló, emlékeztető üzenetek átadására.  Egy-egy üzenet megfogalmazása csupán napi néhány perc ráfordítást igényel, ám ezáltal sok közös élménnyel gazdagodhatnak, melyek hosszú távon pozitív szokásokká válhatnak. A kiadványban összegyűjtöttünk néhány ötletet, milyen jellegű és témájú  üzenetekkel támogathatják a hozzátartozók beteg szeretteiket, úgy mint a gyógyszeres terápiával és egészséges életmóddal kapcsolatos emlékeztetők, motivációs üzenetek illetve közös élményekre való felhívások.

 

MEGNÉZEM A KIADVÁNYT

 

Ne küzdjünk egyedül!

Merjük megosztani egymással a gondolatainkat. Legyen szó félelemről, szorongásról, szomorúságról vagy éppen örömről. Akkor is, ha úgy tűnik semmin nem fog változtatni az, ha elmondjuk valakinek. Hiszen egy nagyon fontos dolog meg fog változni: már nem leszünk egyedül a gondolattal. Ez az aprónak tűnő különbség pedig kilométeres hidat jelenthet abban, hogyan érezzük magunkat. 

Nem kell, hogy bárki egyedül küzdjön meg a nehézségeivel. Fogjuk meg egymás kezét. Akár te magad küzdesz betegséggel, akár egy hozzátartozód. Akár, ha senkit nem ismersz a közvetlen környezetedben. Nem fogjuk fel egy apró érintés vagy egy kedves szó gyógyító erejét amíg meg nem tapasztaljuk milyen sokat jelenthet. 

 

Szeretnénk megosztani ezt a rövid videót arról, mit jelent az empátia, és hogyan tudjuk igazán együttérzőn támogatni nehézséggel küzdő szeretteinket: