Valentin napi különkiadás

Boldog Valentin Napot Mindenkinek!

Ezen a napon mi valami rendhagyóval készültünk Nektek. A Valentin Nap az egyik legmegosztóbb ünnepek közé tartozik. A szerelmesek számára boldogságot, összetartozást, a párkapcsolat megünneplését jelenti, míg az egyedülállók körében gyakran ellenérzéseket válthat ki. Ugyan Magyarország csak átvette ezt az ünnepet az Amerikai Egyesült Államokból, így nem minden pár és egyedülálló ember veszi komolyan az ünnepet, egyre többfelé láthatunk mi is ezen a napon rózsaszín, szívecske formájú ajándékokat, csokoládékat és virágok tömkelegét.

A mai társadalmunkban –  egyre kevésbé csak a fiatal generáció körében – a társkeresés átterelődött az online térbe, alapjaiban megváltoztatva az ismerkedés dinamikáját és pszichológiáját. A társkereső oldalak lehetőséget biztosítanak gyorsan és minimális energiabefektetéssel magasabb számú potenciális partnerrel való megismerkedésre, emellett elterjedtebb lett a több emberrel való párhuzamos ismerkedés is.

Ha hiszitek, ha nem, az online ismerkedéssel és a társkereső applikációkkal kapcsolatban is tud kialakulni függőség, épp úgy, mint a tudatmódosító szerek vagy szerencsejátékok által. Ha megtalálható vagy egy vagy több társkereső oldalon, az alábbi kérdőív érdekes lehet a számodra:

 

Problémás társkereső oldal használat Skála

Problémás társkereső oldal használat Skála

A következőkben társkereső oldalak használatával kapcsolatos tételeket olvashatsz. Mindegyik állításnál jelöld, hogy milyen gyakran voltak jellemzőek rád az elmúlt évben!

1. Az elmúlt évben milyen gyakran gondoltál társkereső oldalakra?
2. Az elmúlt évben milyen gyakran fordult elő, hogy több időt töltöttél társkereső oldalakon, mint amennyit valójában terveztél?
3. Az elmúlt évben milyen gyakran lettél nyugtalan vagy ideges, amikor akadályoztak a társkereső oldal használatában?
4. Az elmúlt évben milyen gyakran helyezted háttérbe egyéb szabadidős tevékenységeid a társkereső oldalak használata miatt?
5. Az elmúlt évben milyen gyakran használtál társkereső oldalakat azért, hogy csökkentsd a bűntudatod, szorongásod, kilátástalanságod, depressziód?
6. Az elmúlt évben milyen gyakran próbáltad lecsökkenteni a társkereső oldalakon töltött időt siker nélkül?

Forrás:
Tóth-Király, István & Bőthe, Beáta & Gábor, Orosz. (2020). Problémás Tinder-használat Skála [Problematic Tinder Use Scale, PTUS].

 

Minél magasabb pontszámot kaptál, annál problémásabbnak számít a társkereső oldalakkal kapcsolatos viselkedésed. Amennyiben úgy érzed, negatív hatással vannak rád a társkereső oldalak, magas pontszámot kaptál, és szeretnél csökkenteni a társkereső oldalakon töltött időmennyiséged, javasoljuk, hogy kérj segítséget egy szakembertől.

Fontos, hogy a kérdőív nem függőséget mér, csupán a potenciális problémás aspektusok megjelenését.

 

Köszönjük, hogy velünk tartottál!