Alvás Világnap 2024

„Majd a sírban pihenek!” hangzik az elbizakodott kijelentés, mellyel nem lehet vitatkozni. Azonban elképzelhető, hogy hamarabb alszol a sírban, ha nem alszol eleget az életben.

 

Az életünk közel egyharmadát alvással töltjük, mégis sokan úgy teszünk, mintha az alvás elhanyagolható része lenne az életünknek és az egészségünknek. A mai teljesítményközpontú társadalmunkban a végkimerülésig tartó munka és a kevés alvás egyenesen dicsőségnek számít, miközben számos kutatás bizonyítja, hogy az elegendő alvás elengedhetetlen összetevője az egészségünknek.

Az, hogy kinek hány óra alvásra van szüksége egy nap, egyénenként változó lehet. Gyermekkortól időskorig az átlag ember alvásigénye egyre csökken, azonban minimum 7 óra alvásra mindenkinek szüksége van.

Az alvás külső szemmel passzív időtöltésnek tűnhet, azonban a szervezetünk korántsem inaktív amikor alszunk. Ezekben az órákban számos regenerációs folyamat megy végbe a szervezetben. Alvás közben dolgozzuk fel az adott napon minket ért információkat, érzelmi behatásokat, ekkor kerülnek át az emlékeink a rövidtávú memóriánkból a hosszútávú memóriánkba, illetve az immunrendszerünk és a hormonháztartásunk bizonyos összetevői is ekkor épülnek újra.

A rendszeres alváshiány amellett, hogy rövidtávon fáradtsághoz, koncentráció és memóriaproblémákhoz, alacsonyabb fájdalomküszöbhöz, erősebb éhségérzethez, negatív érzelmek erősebb megéléséhez és emelkedett balesetveszélyhez vezet, hosszútávú hatásai sem elhanyagolhatóak. A rendszeres kialvatlanság következményei közé tartozik többek között az elhízás és a cukorbetegség, szív és érrendszeri problémák kialakulása, fertőzéseknek való kitettség, érzelmi és mentális zavarok (például depresszió) vagy akár korai elhalálozás.

Ezt végigolvasni riasztó lehet, ám egy kis odafigyeléssel kezedbe tudod venni az egészséged. Első lépésként töltsd ki az alábbi kérdőívet, amiből kiderül, milyen volt az elmúlt éjszakád alvásminősége. A kitöltés után pedig szolgálunk pár hasznos tippel, ami segítheti a megfelelő alvásminőség kialakítását.

 

Milyen az Ön szubjektív alvásminősége?

Milyen az Ön szubjektív alvásminősége?

A Groningen Alvásminőség Skála a kitöltést megelőző éjszaka alvásminőségének szubjektív megítélését méri fel.

1. Az éjjel mélyen aludtam.
2. Úgy érzem rosszul aludtam az éjjel.
3. Több mint fél órába telt, amíg este el tudtam aludni.
4. Többször is felébredtem az éjjel.
5. Ma reggel fáradtan ébredtem.
6. Úgy érzem nem aludtam eleget az éjjel.
7. Felébredtem az éjszaka közepén.
8. Ma reggel kipihenten ébredtem.
9. Azt hiszem, csak néhány órát aludtam.
10. Azt hiszem, jól aludtam az éjjel.
11. Egy szemhunyásnyit sem aludtam az éjjel.
12. Tegnap este könnyen elaludtam.
13. Amikor éjjel felébredtem, nehezen aludtam vissza.
14. Egész éjjel ide-oda forgolódtam az ágyban.
15. Az éjjel nem alhattam többet 5 óránál.

 

 

  1. Aludj el és kelj fel nagyjából azonos időben.
  2. Állíts össze egy kellemes elalvás előtti rutint.
  3. Az elalvás előtti órákban már ne használj elektronikus eszközöket.
  4. Minden nap mozogj eleget.
  5. Délután már ne igyál koffein tartalmú italokat.
  6. Napközben tölts időt természetes fényben.
  7. Ha pörögnek a gondolataid, fókuszálj a légzésedre.
  8. Ügyelj a megfelelő környezetre (sötét, csend, hűvös).
  9. Csak arra használd az ágyad, amire való. Ha nem tudsz elaludni, kelj ki az ágyból.

Források:

Watson NF, Badr MS, Belenky G, et al. Recommended amount of sleep for a healthy adult: a joint consensus statement of the American Academy of Sleep Medicine and Sleep Research Society. Sleep. 2015;38(6):843–844.

Watson, S. (2024, January 16). Sleep deprived? Here is what lack of sleep does to your body. Healthline. https://www.healthline.com/health/sleep-deprivation/effects-on-body#effects Letöltés dátuma: 2024.03.27

Cappuccio, F. P., D’Elia, L., Strazzullo, P., & Miller, M. A. (2010). Sleep duration and all-cause mortality: A systematic review and meta-analysis of prospective studies. Sleep33(5), 585-592. https://doi.org/10.1093/sleep/33.5.585