Mentális Egészség Világnap 2023

Üdv itt! Örömünkre szolgál, hogy a Mentális Egészség Világnap alkalmából ellátogattál a DayMed stresszkezelést segítő felületére.

 

 

Gratulálj magadnak, amiért tettél egy újabb lépést a saját magadról való gondoskodás irányába.

 

Kíváncsi vagy, mekkora hatással van rád jelenleg a stressz? Első lépésként töltsd ki ezt a pár kérdésből álló kérdőívet, ami alapján reális képet kaphatsz arról, milyen a Te jelenlegi stressz szinted.

Milyen az Ön jelenlegi stressz szintje?

Milyen a jelenlegi stressz szinted?

Ha megválaszolod az alábbi kérdéseket, megtudhatatod, hogy az elmúlt hónap során mennyire voltál stressznek kitéve. Ezt azért fontos tudni, mert ha tartósan sokat stresszelünk, akkor hajlamosakká válhatunk különböző krónikus betegségek kialakulására. Azonban, ha megtanuljuk a mindennapi stresszt hatékonyan kezelni, akkor hozzájárulhatunk az egészségünk tartós megőrzéséhez.

Életkor
1. Az elmúlt hónap során milyen gyakran voltál feszült valamilyen váratlan esemény miatt?
2. Az elmúlt hónap során milyen gyakran érezted úgy, hogy képtelen vagy kézben tartani a dolgokat?
3. Az elmúlt hónap során milyen gyakran bíztál benne, hogy képes vagy megoldani személyes problémáid?
4. Az elmúlt hónap során milyen gyakran érezted magad idegesnek, stresszesnek?
5. Az elmúlt hónap során milyen gyakran érezted úgy, hogy a dolgok a saját kedved szerint alakulnak?
6. Az elmúlt hónap során milyen gyakran érezted úgy, hogy nem tudsz eleget tenni a kötelezettségeidnek?
7. Az elmúlt hónap során milyen gyakran tudtad kezelni bosszúságaid az életben?
8. Az elmúlt hónap során milyen gyakran érezted úgy, hogy a helyzet magaslatán állsz?
9. Az elmúlt hónap során milyen gyakran dühítettek fel olyan dolgok, amiket nem tudtál befolyásolni?
10. Az elmúlt hónap során milyen gyakran érezted úgy, hogy a nehézségek úgy felhalmozódtak, hogy már nem tudsz rajtuk úrrá lenni?


Szép munka! Mostmár tisztában vagy vele, mekkora az aktuális stressz szinted.

A pontszámod az alábbi táblázat alapján került kiszámításra:

Figyelem! A fenti kérdések és pontozásuk kizárólag tájékoztató jellegűek! Semmilyen diagnózis nem állítható fel a kérdőív kitöltése alapján. A kérdőív kitöltése, és a stresszkezeléssel kapcsolatos tanácsok semmilyen formában nem helyettesítik az ehhez értő szakemberrel való konzultációt. Kérjük, amennyiben szükségét látod keresd fel háziorvosod, vagy hívd az oldal alján található lelki elsősegély vonalak valamelyikét!

Ha magas pontszámot kaptál a kérdőíven, mindenképpen kezdd a stresszkezelő tippek átbogarászásával. Reméljük találsz közte olyat, ami hasznodra válik.

Stresszkezelő tippek gyűjteménye – LETÖLTÉS

Azonban lehet, hogy épp nyugodt időszakod van, és nem szorulsz rá „stressz elsősegélyre”. Ebben az esetben is izgalmas lehet számodra az interjúbeszélgetés Domján Andrással, aki a megbetegedések lelki okairól beszélget velünk, illetve csapatunk pszichológusa által írt érdekes olvasmány.

 

Megnézem a betegségek lelki okairól szóló interjút Domján Andrással

 

 

 

 

 

Elolvasom a Mindennapi Pszichológia cikket

 

 

 

A Magyarországon elérhető lelkisegély-szolgálatok elérhetőségei:

• Magyar Lelki Elsősegély Szolgálatok Szövetsége (LESZ): 116-123 (éjjel-nappal hívható, ingyenes) E-mail: sos116123@gmail.com (válaszlevél 72 órán belül)

• Ifjúságért Mentálhigiénés Szövetség (IMSZ): 137-000 (hétköznapokon 17–21 óra között)

• Caritas Lelkisegély: 06-80-505-503 (este 18 órától reggel 6-ig, vezetékes számról hívható, ingyenes) E-mail: emmavonal@emmaegyesulet.hu

• Kék Vonal (gyermek- és ifjúsági telefonszolgálat): 116-111 (éjjel-nappal, vezetékesről hívható, ingyenes)

• DélUtán telefonszolgálat: lelki segély időseknek: 06-80-200-866, este 18 órától 21 óráig hívható

 

Köszönjük szépen, hogy velünk tartottál a mai napon. Hálás lehetsz magadnak, amiért rászántad ezt a pár percet a mentális és ezáltal a fizikai egészségedre.
A fenti kérdőív megtalálható a Semmelweis Magatartástudományi intézet weboldalán: https://semmelweis.hu/magtud/kutatas/kerdoivek/
A kérdőív kiértékelése a Semmelweis Kiadó Egészség Elvitelre című könyve, stresszkezelésről szóló fejezetben megtalálható pontozás mintájára lett feltüntetve.
Források:
Csabai, M., & Szívós, N. (2021). Stresszt vagy életet?! – Stresszkezelés. In Egészség elvitelre – Minden, amit önmagadért tehetsz (1st ed., pp. 263-287). Semmelweis Kiadó.
Stauder, A., & Konkoly Thege, B. (2006). Az Észlelt Stressz Kérdőív (PSS) Magyar Verziójának Jellemzői. Mentálhigiéné és Pszichoszomatika, 7(203-216. https://doi.org/10.1556/mental.7.2006.3.4