Tudásfelmérésen Alapuló Interaktív Beszélgetés

Tudásfelmérésen Alapuló Interaktív Beszélgetés

Kedves Látogató!

Büszkén mutatjuk be a DayMed egyedi, sajátfejlesztésű betegedukációs eszközét és egyben módszertanát, a Tudásfelmérésen Alapuló Interakciós Beszélgetést (TAIB). A TAIB olyan kommunikációs folyamat, ahol az egészségügyi dolgozó feltett kérdések alapján a betegek meglévő tudására támaszkodva adja át a betegségmenedzsmenttel és életmóddal kapcsolatos tudásanyagot.

Mi a TAIB és hogy működik?

A kérdésekből, válaszlehetőségekből, majd információs blokkokból álló beszélgetésvázlatok személyre szabottan, időtakarékosan és hiteles forrásból oktatják a beteget, akiknek ezáltal nem csak a tudása de együttműködése is jelentősen nő.

A programjaink résztvevőivel az őket gondozó szakszemélyzet lefolytat egy körülbelül 10 kérdésből álló tudásfelmérésen alapuló interaktív beszélgetést (TAIB) a program kezdetekor illetve a végén. A válaszok mind a két alkalommal rögzítésre kerülnek a kifejezetten betegtámogatásra kifejlesztett online felületünkön, majd rendszeres időszakonként kiértékelésre kerülnek. Ilyen módon könnyedén lehet követni a program nyújtotta tudásbeli változást a betegek körében.

 

Miért jó a TAIB?

A TAIB kidolgozását azért láttuk fontosnak, mert a klasszikus betegtámogató programok esetén a betegek tudása azonos kérdőívek segítségével lettek visszamérve, ahol észrevettük, hogy sok esetben ismétlődtek a helytelen válaszok, tehát fontos kérdésekben nem sikerült tartós tudást átadni.

A TAIB kidolgozásakor a tudás átadása nemcsak interaktív formában történik, de bizonyos kérdések vagy témakörök súlyozottan szerepelnek, így a fontosabb témák többszöri megerősítést kapnak, ezzel is serkentve a tanulási folyamatot.

Az eszközzel további célunk volt, hogy az egészségügyi szakemberek és betegek közötti kapcsolatot támogassuk és minél zökkenőmentesebbé tegyük. Éppen ezért, minden kérdés után megtalálható a helyes válasz alaposabban kifejtve, a beteg nyelvén megfogalmazva. Ezt a kérdőívet alkalmazó egészségügyi dolgozó megerősítésképpen fel tudja olvasni a betegnek, ezzel is gyors, egyszerűen alkalmazható betegoktatási eszközt adva kezükbe. A módszertan nem várt eredménye, hogy az egészségügyi dolgozók számára is jelentős edukatív tartalommal bír.

 

A TAIB szakorvosi szemmel
Hogy néz ki egy TAIB kérdés?

 

1. Kérem, jelölje, hogy Ön szerint mely tényezők lehetnek meghatározóak az eredményes terápia szempontjából?

 

a) Megfelelő gyógyszeres terápia
b) Helyes életmód kialakítása
c) Mindkettő

 

Helyes válasz:

 

A 2-es típusú diabétesz esetén a megfelelő gyógyszeres kezelés betartása mellett az életmód megváltoztatásával tehet a legtöbbet állapotának javulása érdekében. Ennek részeként szükséges lehet az étkezési szokások módosítása, a túlsúly csökkentése, a fizikai aktivitás fokozása. Fontos, hogy a felírt gyógyszert az előírás szerint, rendszeresen alkalmazza, hiszen a megfelelő táplálkozási szokások kialakítása és a rendszeres testmozgás mellett ezzel tehet a legtöbbet cukorbetegsége megfelelő gondozása érdekében.

 

Példa az eredmények közül

 

Az alábbi ábrán az elmúlt év egyik programjának részeként a fenti kérdésre kapott válaszok láthatóak a nyitó TAIB illetve a záró TAIB alkalmával.

 

 

Teljes minta: Nyitó TAIB – N = 1556, Záró TAIB – N = 1386

 

Az diagramokon jól látható, hogy a résztvevők tudása az eredményes terápia összetevőivel kapcsolatban jelentősen nőtt a program kezdete és vége között. Ez a fajta tudás alapjaiban határozza meg a betegek terápiához és életmódváltáshoz való hozzáállását illetve együttműködését.

 

Köszönjük, hogy velünk tartott!