FORDULJON AZ INTERNETHEZ BIZALOMMAL!

„KÉRJÜK KEDVES BETEGEINKET, HOGY AKIK MÁR DIAGNOSZTIZÁLTÁK MAGUKAT A GOOGLE-N ÉS MÁSODIK ORVOSI VÉLEMÉNYRE VÁRNAK, AZOK FORDULJANAK BIZALOMMAL A YAHOO-HOZ. KÖSZÖNJÜK”

 

(Forrás: egy budapesti rendelőintézet rendelőajtaja, ami időközben lekerült)

 

 

Ahogy a kiírás is jelzi a látszólag korlátlan webes tájékozódási lehetőség nem feltétlenül egyszerűsíti az orvosok és a betegek helyzetét, hiszen a hozzáférhető egészségügyi információk sokszor hiányosak, megbízhatatlanok, nem szakértők által íródtak, néhol öncélúak, sőt még manipulációs célt is szolgálhatnak.

A tényt, hogy a betegek internetes tájékozódása valóban problémát tud okozni az egészségügyi ellátás során, a mi programjaink során orvosokkal és nővérekkel végzett felmérésekből is világosan látszik.  

 

 

 

Egy 10 szakdolgozóból álló fókuszcsoportos kutatásunk során kiderült, a résztvevők 70%-a szerint a betegek internetes tájékozódása inkább hátráltatja a betegellátást, mint segíti. A szakdolgozók kifejtették, hogy meglátásuk szerint a betegek gyakran félreérthetik az interneten talált információkat, vagy téves információk alapján elkezdhetik kezelni magukat. Ez könnyen állapotromláshoz vezethet, valamint hamis kép alakulhat ki a betegekben a saját állapotukról. Azt is említették, hogy a téves információkat a vizitek alkalmával nehéz korrigálni.

A résztvevők megfogalmazták, hogy mind a személyes kommunikáció a szakszemélyzet és a betegek között, mind a hiteles információkat tartalmazó anyagok átadása vagy ajánlása a betegek számára hatékony eszközök lehetnek a téves információk ellen folytatott harcban.  

 

Egy másik kutatásunk eredményei szerint amellett, hogy a megkérdezett egészségügyi dolgozók 69%-a egyetértett abban, hogy az interneten sok a téves, megbízhatatlan forrásból származó, félrevezető információ, a résztvevők 40%-a azt is kiemelte, hogy a beteg meglevő ismereteire könnyebb építeni a további edukációt, valamint amennyiben a beteg tájékozódik a betegségével kapcsolatban, jobban meg tudja érteni a betegségét, így nagyobb eséllyel be is tartja az orvos utasításait. 

 

 

Éppen ezért hiánypótló az EgészségKommandó (https://e-kommando.hu/) munkája, akik az interneten fellelhető egészségügyi oldalakat egy az átláthatóságot és szakmaiságot vizsgáló, objektív szempontrendszerben értékelik, és azokat ajánlják laikus és szakmai információszerzésre egyaránt, ezzel segítve elő, hogy előtérbe kerüljenek az értékes, hiteles egészségügyi weboldalak.

A DayMed-nél kiemelt szerepet kap az egészségügyi dolgozók támogatása abban, hogy segíteni tudják betegeiket a hiteles egészségügyi tájékozódásban. Ezért a betegtámogató programjaink edukációs anyagaiban megemlítjük/oktatjuk a hitelesség vizsgálatát, valamint az EgészségKommandó-val együttműködve kidolgozásra került két anyagunk. Az egyikkel az orvosoknak teszünk egy lehetséges javaslatot, hogy hogyan kezeljék a betegek interneten való tájékozódását. A másik pedig egy betegeknek szóló anyag, ami tartalmazza az EgészségKommandó által hitelesített weboldalakat, valamint ismerteti a hitelesség vizsgálatát támogató szempontokat.
 

Az anyagok letölthetőek nyomtatásra az alábbi linken, illetve ingyenesen megrendelhetőek tőlünk nyomtatott formában az info@daymed.hu e-mail címen. 

 

 

 

 

SZÓRÓLAP LETÖLTÉS