Egészség Világnap 2024

Április 7. az Egészség Világnapja!

Ha csak egy dolgot teszel ma az egészségedért az az legyen, hogy elhelyezed magad a skálán, ami megmutatja, szerinted mekkora kontrollal rendelkezel az egészséged felett!

Kezdjük is egyből a teszttel. Mielőtt tovább olvasnál, válaszold meg az alábbi kérdéseket:

Egészségkontrollhit kérdőív
1. Ha megbetegszem, a saját viselkedésemen múlik, hogy milyen gyorsan épülök fel.
2. Ha meg kell betegednem, akkor mindegy, mit teszek, úgyis megbetegszem.
3. A rendszeres orvosi ellenőrzés a legjobb módja annak, hogy elkerüljem a betegségeket.
4. Úgy tűnik, hogy az egészségemet nagyrészt a véletlenek befolyásolják.
5. Valahányszor rosszul érzem magam, a legjobb ha felkeresem a háziorvosomat.
6. Az egészségem tőlem függ.
7. A családomnak nagy szerepe van abban, hogy megbetegszem vagy egészséges maradok.
8. Csak magamat hibáztatom, ha megbetegszem.
9. A szerencse nagy szerepet játszik abban, milyen gyorsan épülök fel egy betegségből.
10. Az egészségem az egészségügyi szakembereken múlik.
11. Nagyrészt a jó szerencse dolga, ha jó egészségnek örvendek.
12. Az egészségemet leginkább saját tetteim befolyásolják.
13. Ha vigyázok magamra, el tudom kerülni a betegségeket.
14. Amikor felépülök egy-egy betegségből, az általában annak köszönhető, hogy a körülöttem lévők (orvosok, nővérek, családtagok vagy barátok) nagyon jól viselték gondomat.
15. Mindegy, mit teszek, úgyis biztosan megbetegszem.
16. Ha az van megírva számomra, akkor egészséges maradok
17. Ha megfelelően élek, egészséges maradok.
18. Annyit tehetek az egészségemért, hogy betartom amit az orvos előír.

 

Szuper eredmény


Szuper, hogy kitöltötted a tesztet! Ez már mutatja, hogy fontos neked az egészséged alakulása. Most pedig lássuk, mit is jelent a teszteredményed.

 

Az egészségkontrollhit (health locus of control) egy pszichológiai koncepció, amely azt a hiedelmet írja le, hogy az egyén milyen mértékben érzi úgy, hogy képes irányítani vagy befolyásolni saját egészségét.

Az egészségkontrollhitnek három fő típusa létezik:

1. Belső egészségkontrollhit:

Azok az emberek, akik magas belső egészségkontrollhittel rendelkeznek, úgy vélik, hogy saját maguknak van a legnagyobb befolyásuk az egészségükre. Hiszik, hogy az egészséges életmód, a megfelelő táplálkozás, a rendszeres testmozgás, és az orvosi tanácsok követése közvetlenül befolyásolja az egészségi állapotukat.

 

2. Külső egészségkontrollhit – Mások befolyása:

Azok az egyének, akik magas pontszámot értek el ezen a skálán úgy érzik, hogy egészségüket főként más emberek – például orvosok, családtagok, barátok – irányítják. Úgy vélik, hogy az egészségük javításához mások segítségére van szükségük.

 

3. Külső egészségkontrollhit – Szerencse befolyása:

Az ilyen típusú egészségkontrollhittel rendelkező emberek úgy vélik, hogy egészségüket nagy részben a szerencse, a végzet vagy más külső erők kontrollálják. Úgy érzik, hogy kevés kontrolljuk van az egészségük felett, és hogy az nagymértékben függ a véletlentől vagy a sorsuktól. Éppen ezért általában alacsonyabb belső motivációval rendelkeznek az egészségük javításával kapcsolatban.

 

Az egészségkontrollhit azért fontos, mert befolyásolhatja, hogy az egyének milyen egészségügyi döntéseket hoznak és milyen magatartást tanúsítanak egészségükkel kapcsolatban. Azok, akik erős belső egészségkontrollhitet éreznek, általában aktívabbak az egészségügyi döntéseikben és nagyobb valószínűséggel követik az egészséges életmóddal kapcsolatos ajánlásokat.

A teszt kitöltésével megtudtad, Te mely tényezőknek tulajdonítasz jelentőséget az egészségmegőrzésed kapcsán. Ez egy szuper első lépés! Fontos megjegyezni, hogy bármilyen pontszámod is jött ki, teljesen természetes. Ezek a skálák nem utalnak semmi féle mentális vagy fizikai diszfunkcióra, csupán érdekes információt szolgáltatnak az egészségedhez való hozzáállásodról. Következő lépésként azonban fontos elfogadni, hogy szerepet játszunk egészségünk formálásában. És ami még fontosabb, hogy sosem késő elkezdni figyelmet fordítani az egészségedre! Minden apró lépés számít, a krónikus betegségek kialakulási rizikójának csökkentésében.

 

 

Kezdő löketnek összegyűjtöttünk pár tippet, merre indulj, ha szeretnéd kezedbe venni az egészséged:

 

 1. Kezdj el rendszeresen szűrővizsgálatokra járni, akkor is, ha nincs semmilyen panaszod. Ha szeretnél több információt a szűrővizsgálatokról, KATTINTS IDE
 2. Étkezésnél ügyelj rá, hogy minél több természetes forrásból származó, minél kevésbé feldolgozott élelmiszert válassz (teljeskiőrlésű szénhidrátokat, növényi telítetlen zsírsavakat és teljesértékű fehérjét) Egészséges táplálkozáshoz tippekért KATTINTS IDE
 3. Mozogj rendszeresen! Napi fél óra séta is sokat számít az egészséged alakulásában. A testmozgás jelentőségéről bővebben ITT OLVASHATSZ, valamint Étkezéssel és testmozgással kapcsolatos tippeket itt találsz.
 4. Alakíts ki alvási rutint. Figyelj oda, hogy rendszeresen eleget és megfelelő minőségben aludj. Alvásminőség tesztünket és alvásminőség javító tippeket itt találsz
 5. Ügyelj a stresszel való megfelelő megküzdésre. a stresszt elkerülni sajnos nem tudod, de megfelelő megküzdési eszköztárral hatékonyan tudod csökkenteni egészségedre gyakorolt hatását. Stresszkezelő oldalunkat itt találod.
 6. Fektess energiát a közeli kapcsolataidba. A társas kapcsolatok elengedhetetlenek a mentális és fizikai jólétünkhöz. Bővebben a társas kapcsolatok fontosságáról
 7. Fogyassz elegendő folyadékot. A szervezetünk optimális működéséhez legalább napi 2 liter folyadék elfogyasztására van szükségünk. Bővebben a hidratáltságról

Gratulálunk, ennek a cikknek az elolvasásával megtetted az első lépést az egészséged kézbevételének irányába. Csak így tovább!

 

Források:

 1. Dr. Eörsi, D., & Dr. Szabó, D. L. (2021). 1. Helló, hogy vagy magaddal? – Együttműködés az ellátórendszerrel. In Egészség elvitelre. Semmelweis Kiadó.
 2. https://egeszsegvonal.gov.hu/maradj-egeszseges/szervezett-szuresek.html
 3. https://egeszsegvonal.gov.hu/maradj-egeszseges/taplalkozas.html
 4. https://egeszsegvonal.gov.hu/maradj-egeszseges/mozgas.html#ajnlott_mozgsmennyisg
 5. https://www.eletmodorvosikozpont.hu/eletmod-orvoslas/egeszseges-kapcsolatok
 6. https://www.egeszsegkalauz.hu/eletmod/taplalkozas/miert-fontos-szamunkra-a-vizfogyasztas/s7lbghz
Kérdőív:
Wallston, B. S., Wallston, K. A., Kaplan, G. D.., & Maides, S. A. (1976). Development and validation of the Health Locus of Control (HLC) Scale. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 44(4), 580–585. https://doi.org/10.1037/0022-006X.44.4.580 (A kérdőív magyar változata megtalálható az Egészség elvitelre című könyv első fejezetében – lsd. 1. forrás)